Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Tort   na  zimno  z  masłem...
Ciasto  Principessa

Najlep...
PRZYSMAK SUŁTANA
Beza sezam...
Ciasto  "  Kubanka  &q...
Wiśniowa   Ambrozja  
Blasz...
OCZY CARYCY

Ciasto jasne:
...
Ciasto " Ukryte Rubiny...
Ciasto Kukułka
BISZKOPT CIE...
Puszek   z  dżemem .
3-jajk...
Ciasto   "  Czarna   o...
Ciasto Wenus z zagęszczonym...
Prosty i szybki piernik 4 ł...
Wilgotny   makowiec  japońs...
Sernik  na  żółtkach 
1- kg...
Słodka  choineczka 
Przepis...
Ciasteczka  z  uśmiechem  ....
Serniczek , babci Renaty . ...
Sycylijskie  ciasto   pomar...
Ciasto makowo-waniliowe z ż...
Piernikowa   choinka  i  św...
Pierniczki  
Lukier   króle...
Pierniczki  
200 g masła
3/...
Fantazyjny   przekładaniec ...
Rolada  kakaowa
Ciasto

5- ...
Ciasto   orzechowe  z   bit...
Cytrynowe ciasto Kropka .

...
renb

renb

Dodane 10.07 o 15:27
Obserwuj
CIASTO   JAPOŃSKIE  
Ciasto kakaowe:

150 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

150 g masła

3 jajka

100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

Masa serowo-śmietanowa:

1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej)

500 ml śmietany 30%

170 g cukru pudru (można dać trochę więcej)

7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki wrzącej wody
Frużelinę wiśniową miałam robić sama lecz już nie miałam zamrożonych wiśni więc kupiłam 3 puszki po 320 g .

Wykonanie:

Ciasto kakaowe:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do mieszanki mącznej.
Jajka ubijamy trzepaczką i dodajemy do ciasta.
Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa serowo-śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy je ze sobą, a następnie dolewamy do reszty twarogowej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie wiśniową frużelinę (wcześniej ugotowaną i ostudzoną lub tą z puszki). Można przykryć nią cała powierzchnię warstwy serowo-śmietanowej lub nakładać ją w formie skośnych pasów, a następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki zrobić delikatne esy-floresy :) (ja tak zrobiłam). Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (przechowujemy także w lodówce). Bardzo łatwo się kroi :)

CIASTO JAPOŃSKIE

Ciasto kakaowe:

150 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

150 g masła

3 jajka

100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

Masa serowo-śmietanowa:

1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze pokojowej)

500 ml śmietany 30%

170 g cukru pudru (można dać trochę więcej)

7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki wrzącej wody
Frużelinę wiśniową miałam robić sama lecz już nie miałam zamrożonych wiśni więc kupiłam 3 puszki po 320 g .

Wykonanie:

Ciasto kakaowe:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do mieszanki mącznej.
Jajka ubijamy trzepaczką i dodajemy do ciasta.
Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa serowo-śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy je ze sobą, a następnie dolewamy do reszty twarogowej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie wiśniową frużelinę (wcześniej ugotowaną i ostudzoną lub tą z puszki). Można przykryć nią cała powierzchnię warstwy serowo-śmietanowej lub nakładać ją w formie skośnych pasów, a następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki zrobić delikatne esy-floresy :) (ja tak zrobiłam). Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (przechowujemy także w lodówce). Bardzo łatwo się kroi :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
dominisia9818
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY