Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Cytrynowiec   z  brzoskwini...
Ciasto  "   Cytrynowie...
Ciasto  Puszysta  Chmurka
BISZKOPT
8-JAJ
1- SZKL.  CU...
Jesienna  Wiśnia
Tort   urodzinowy
TORT   URODZINOWY
CIASTO   KROPKA  
     BISZ...
Przepis  z  internetu .
BISZKOPT  
6-JAJEK 
3/4-  S...
BLASZKA    25 X34   

BISZK...
Ciasto   Nadia   z masą  bu...
"  Malinowy  Król &quo...
Prosta   rolada   biszkopto...
Drożdżówka    sypana  .
Ciasto  łaciate  z  serkami...
Rolada  biszkoptowa  z  mal...
Ciasto   Lato 
Biszkopt , t...
Tort   na  zimno  z  masłem...
Ciasto  Principessa

Najlep...
PRZYSMAK SUŁTANA
Beza sezam...
Ciasto  "  Kubanka  &q...
Wiśniowa   Ambrozja  
Blasz...
OCZY CARYCY

Ciasto jasne:
...
Ciasto " Ukryte Rubiny...
Ciasto Kukułka
BISZKOPT CIE...
renb

renb

Dodane 26.09 o 14:45
Obserwuj
CIASTO   KROPKA  
     BISZKOPT 
10-JAJEK
1- SZKL.CUKRU 
1-SZKL. MĄKI 
6-ŁYŻEK   KAKAO 
2-ŁYŻKI   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
2 - ŁYŻECZKI   PROSZKU  DO  PIECZENIE 
SŁOICZEK   DOWOLNEGO  DŻEMU 
Ubijamy   oddzielnie  najpierw  białka  ,  następnie  żółtka   z  cukrem .  Do  białka  można  dodać szczyptę  soli , lepiej  się  ubija .
Następnie  łączymy  ubite  jajka  z   suchymi  składnikami  ,  przesiewamy  i  dodajemy  partiami  ,  jednak   nie  używamy  już miksera  ,  mieszamy  delikatnie  łyżką .  
Po  połączeniu  składników  ,  wykładamy  ciasto   na  blaszkę  ,  najlepiej   wyłożoną   papierem  i  wstawiamy   do  nagrzanego  piekarnika  do  180 st. C.  na  około   45  -50  min.  
Po   upieczeniu   ,  studzimy   ,  przekrawamy   na  dwa blaty  .
       MASA   KAWOWO- KAKAOWA 
3-SZKL.  MLEKA 
3- ŻÓŁTKA 
3- BUDYNIE  ŚMIETANKOWE 
1- SZKL.  CUKRU 
2- ŁYŻKI   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
2- ŁYŻKI  KAKAO 
MASŁO  82 %   300 GR. 
  Mleko   dzielimy  na  pół ,  jedną część  gotujemy   z  cukrem ,  do  reszty  mleka  ,  dodajemy   podane  składniki  i  najlepiej  dobrze  zmiksować  na  niewielkich  obrotach .   Gdy  mleko   zacznie  się  gotować  ,zmniejszamy  ogień  i  powoli  ,  ciągle  mieszając  ,  wlewamy  przygotowaną  mieszankę .  Mieszamy   cały  czas,  aby   nie powstały   grudki , gdy   masa  odpowiednio   zgęstnieje  ,zdejmujemy  z  ognia  , przykrywamy   woreczkiem  foliowym  {   ZAPOBIEGA  TO  POWSTANIU   KOŻUCHA  KTÓRY  CIĘŻKO  POTEM  ZMIKSOWAĆ }  i   studzimy .  
Masło  miksujemy   na  puszystą  masę  ,  gdy   budyń   ostygnie  ,  dodajemy   porcjami  i  miksujemy .  
    Na  blachę   wyłożoną  papierem   ,  kładziemy   pierwszy   blat    ,   smarujemy   dżemem  ,   wykładamy   masę   budyniową  . 
   Ja  w  tym  cieście   wykorzystałam  nadziewane   wafle  ,  podłużne   i   kruche  które  wyłożyłam  na  ciemną masę  , jednak   nie jest   to  konieczne  . 
Całość   wstawiamy  do  lodówki  i  przygotowujemy   masę  białą .
    MASA   ŚMIETANOWA  
4  OP. ŚMIETANY   36%   PO  200  ML.  {   u  mnie   Piątnica } 
1/2-  szkl.   wrzątku 
2-pełne   łyżki   żelatyny 
2/3  szkl.   cukru 
Śmietanę  miksujemy   z  cukrem  aż będzie  naprawdę   gęsta ,  do  wrzątku   dodajemy  żelatynę ,  dokładnie  mieszamy  i  po  ostudzeniu  ale  nie  zupełnie  zimną  ,  dodajemy   do  śmietany  ,  krótko   miksujemy  i  szybko   wykładamy   na  ciemną  masę .   Przykrywamy   drugim   blatem   ciasta .  
   Dekorujemy   według   uznania .

CIASTO KROPKA

BISZKOPT
10-JAJEK
1- SZKL.CUKRU
1-SZKL. MĄKI
6-ŁYŻEK KAKAO
2-ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
2 - ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIE
SŁOICZEK DOWOLNEGO DŻEMU
Ubijamy oddzielnie najpierw białka , następnie żółtka z cukrem . Do białka można dodać szczyptę soli , lepiej się ubija .
Następnie łączymy ubite jajka z suchymi składnikami , przesiewamy i dodajemy partiami , jednak nie używamy już miksera , mieszamy delikatnie łyżką .
Po połączeniu składników , wykładamy ciasto na blaszkę , najlepiej wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 45 -50 min.
Po upieczeniu , studzimy , przekrawamy na dwa blaty .
MASA KAWOWO- KAKAOWA
3-SZKL. MLEKA
3- ŻÓŁTKA
3- BUDYNIE ŚMIETANKOWE
1- SZKL. CUKRU
2- ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
2- ŁYŻKI KAKAO
MASŁO 82 % 300 GR.
Mleko dzielimy na pół , jedną część gotujemy z cukrem , do reszty mleka , dodajemy podane składniki i najlepiej dobrze zmiksować na niewielkich obrotach . Gdy mleko zacznie się gotować ,zmniejszamy ogień i powoli , ciągle mieszając , wlewamy przygotowaną mieszankę . Mieszamy cały czas, aby nie powstały grudki , gdy masa odpowiednio zgęstnieje ,zdejmujemy z ognia , przykrywamy woreczkiem foliowym { ZAPOBIEGA TO POWSTANIU KOŻUCHA KTÓRY CIĘŻKO POTEM ZMIKSOWAĆ } i studzimy .
Masło miksujemy na puszystą masę , gdy budyń ostygnie , dodajemy porcjami i miksujemy .
Na blachę wyłożoną papierem , kładziemy pierwszy blat , smarujemy dżemem , wykładamy masę budyniową .
Ja w tym cieście wykorzystałam nadziewane wafle , podłużne i kruche które wyłożyłam na ciemną masę , jednak nie jest to konieczne .
Całość wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę białą .
MASA ŚMIETANOWA
4 OP. ŚMIETANY 36% PO 200 ML. { u mnie Piątnica }
1/2- szkl. wrzątku
2-pełne łyżki żelatyny
2/3 szkl. cukru
Śmietanę miksujemy z cukrem aż będzie naprawdę gęsta , do wrzątku dodajemy żelatynę , dokładnie mieszamy i po ostudzeniu ale nie zupełnie zimną , dodajemy do śmietany , krótko miksujemy i szybko wykładamy na ciemną masę . Przykrywamy drugim blatem ciasta .
Dekorujemy według uznania .

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: