Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Placki marchewkowo – ziemni...
Chrupiące wafelki
Pieczarkowa
Pieczarkowe ptysie
Pizza z patelni-wyborna!
ciasto francuskie+czekoladka;)
Czekoladowa lasagne! mniam....
Składniki

5 jaj
3/4 szklan...
Przepis zaczerpnięty ze Zło...
poziomka
szczypiorek
cytryna
truskawka
ogórek
Liczba porcji: 6-8

Czas pr...
sposób na pyszne lody :)
Krem czekoladowy wg Jamie&#...
Ciasto

• 150 g gorzkiej cz...
Sposób na czerstwą bagietkę...
Pęczak z pieczarkami

Skład...
Jeśli zostanie Wam trochę z...
Stromboli to rodzaj zawijan...
Krem "Kinder Bueno&quo...
Mega sałatka <3 polecam ...
szybka pizza z patelni -10 ...
Ziemniaczane krokiety z pie...
abi93

abi93 od Klaudyna95

Dodane 12.02 o 19:30
Obserwuj
Ciasto

• 150 g gorzkiej czekolady

• 150 g miękkiego masła

• 100 g cukru pudru

• 6 żółtek

• 6 białek

• 50 g cukru

• 150 g mąki

• szczypta soli

• dobrej jakości konfitura morelowa

Polewa czekoladowa

• 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

200 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.

Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.

Ciasto


• 150 g gorzkiej czekolady

• 150 g miękkiego masła

• 100 g cukru pudru

• 6 żółtek

• 6 białek

• 50 g cukru

• 150 g mąki

• szczypta soli

• dobrej jakości konfitura morelowa

Polewa czekoladowa

• 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

200 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.

Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY