Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPA...
Ciasto 3bit
SKŁADNIKI
 20 P...
Mmm. Na zimne wieczory:*
 S...
mania2912

mania2912 od biscuit

Dodane 27.11 o 22:06
Obserwuj
Ciasto 3bit
SKŁADNIKI
 20 PORCJI
500 g herbatników*
1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła (miękkiego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1 cukier wanilinowy
2 opakowania fix-u do śmietany
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka kakao
opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE

Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować, wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, odstawić z ognia i mieszając od czasu do czasu całkowicie ostudzić.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny.
WSKAZÓWKI

* Używamy herbatników z "ząbkami" np. petit beurre, maślanych np. Leibniz. Zwykle używamy jasnych ciastek, ale czasem warto wypróbować wersję z kakaowymi.
Masę kajmakową możemy kupić gotową, ale ja najchętniej gotuję przez 2 i 1/2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego (jak w cieście MIODOWNIK), można to przygotować wcześniej.

Ciasto 3bit

SKŁADNIKI
20 PORCJI
500 g herbatników*
1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła (miękkiego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1 cukier wanilinowy
2 opakowania fix-u do śmietany
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka kakao
opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE

Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować, wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, odstawić z ognia i mieszając od czasu do czasu całkowicie ostudzić.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny.
WSKAZÓWKI

* Używamy herbatników z "ząbkami" np. petit beurre, maślanych np. Leibniz. Zwykle używamy jasnych ciastek, ale czasem warto wypróbować wersję z kakaowymi.
Masę kajmakową możemy kupić gotową, ale ja najchętniej gotuję przez 2 i 1/2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego (jak w cieście MIODOWNIK), można to przygotować wcześniej.

Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta, ciasteczka, slodkosci kuchnia Ulubione Kuchnia +64 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: