Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Jak długo gotować warzywa?
czas gotowania warzyw
Wytrawne naleśniki ze szpin...
Ruskie koltety
Niedzielny schab w warzywach
De volaille według Michela ...
Jedzenie do Pracy – TOP 15 ...
Zupa kalafiorowa
Tortilla z Chrupiącą Rybą i...
Domowa szynka Składniki: - ...
Rolada szpinakowa z kremowy...
Hit! Najlepsze calzone któr...
Składniki

Ciasto:

1,5 szk...
Kurczak zapiekany z warzywami
Zupa z kurczaka, kukurydzy ...
TORTILLA. Składniki: - 1 kg...
Szynka pieczona
Lane kluseczki babci Marysi...
KROKIETY ZIEMNIACZANE
ciasto: 500g mąki pszennej ...
Rosyjskie pieczone pierożki
Chińskie bułeczki z kurczakiem
Mleko kokosowe przepis
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ, ...
Chleb pieczony z maslem czo...
Grochówka
Składniki:

200 g...

Więcej zszywek ze źródła

bialaglowka.blogspot.com

ciasto:

500g mąki pszennej...

ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) ok.

1 szklanka chłodnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli farsz: 500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka łyżek i ok. 2 litrów do gotowania pierożków) sól, pieprz Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dolewamy wodę. Na początek niedużo, następnie sukcesywnie więcej, by nie przesadzić z jej ilością. Dosypujemy sól i zagniatamy. Ciasto powinno być niezbyt zbite, ale też nie rzadkie. Ugniatamy je, aż będzie jednolite i pozostawiamy w woreczku foliowym na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wrzucamy także posiekaną natkę kolendry lub pietruszki i cebulę. Na koniec dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy masę na 15 minut, by smaki się przegryzły. Gdy minie czas "odpoczywania ciasta" podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy je na placek grubości około 2 milimetrów. Wykrawamy koła mniej więcej na wielkość dłoni i nakładamy na nie po łyżce farszu. Sklejamy je palcami zawijając brzegi do siebie, po czym na końcu łączymy dokładnie na górze. Gotowe pierożki (po kilka sztuk na raz) wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na niezbyt dużym ogniu około 15 minut. Przy wyjmowaniu ich z bulionu trzeba być bardzo delikatnym, by nie popękały. Podajemy na podgrzanym talerzu posypanym grubo mielonym pieprzem. Podczas jedzenia należy uważać, by ze środka pierożków nie wylał się cenny bulion. Najpierw przegryzamy od dołu (chwytając chinkali za "kikut") ciasto i wypijamy płyn. Następnie zabieramy się do jedzenia części właściwej. :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY