Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Zobacz profil
wiki930

wiki930

Dodane 16.04 o 11:03
 2351
CIASTO BANANOWO-SZPINAKOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Składniki:
250 g obranych bananów
250 g serka mascarpone
2 duże garści liści młodego szpinaku
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju rzepakowego
460 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
czekoladowe groszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


W jednym pojemniku rozdrabniamy blenderem na papkę banany, a w drugim liście szpinaku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Następnie dodajemy do masy rozdrobnione banany, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta przelewamy do formy (28x15 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy rozdrobiony szpinak i dokładnie mieszamy. Część zielonego ciasta przekładamy do dwóch foremek na muffinki, a resztę ciasta wylewamy na jasne ciasto i widelcem delikatnie mieszamy gdzieniegdzie obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Dużą brytfankę i małe foremki na muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a muffinki przez około 15-20 minut. Zielone muffinki kruszymy na bardzo drobne kawałki. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Aby przygotować lukier mieszamy około 10 łyżek cukru pudru z 3 łyżkami gorącej wody i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Zanim lukier zastygnie, posypujemy ciasto zielonymi okruszkami ciasta oraz czekoladowymi groszkami.  

Smacznego :)

CIASTO BANANOWO-SZPINAKOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM


Składniki:
250 g obranych bananów
250 g serka mascarpone
2 duże garści liści młodego szpinaku
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju rzepakowego
460 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
czekoladowe groszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


W jednym pojemniku rozdrabniamy blenderem na papkę banany, a w drugim liście szpinaku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą białą masę. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Następnie dodajemy do masy rozdrobnione banany, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta przelewamy do formy (28x15 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy rozdrobiony szpinak i dokładnie mieszamy. Część zielonego ciasta przekładamy do dwóch foremek na muffinki, a resztę ciasta wylewamy na jasne ciasto i widelcem delikatnie mieszamy gdzieniegdzie obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Dużą brytfankę i małe foremki na muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a muffinki przez około 15-20 minut. Zielone muffinki kruszymy na bardzo drobne kawałki. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Aby przygotować lukier mieszamy około 10 łyżek cukru pudru z 3 łyżkami gorącej wody i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Zanim lukier zastygnie, posypujemy ciasto zielonymi okruszkami ciasta oraz czekoladowymi groszkami.

Smacznego :)

Kasiula0660

ktoś robił? Wychodzi?

20.04 o 8:01    | 

sienka10

nie wyobrażam sobie smaku, chyba spróbuję:-)

23.04 o 22:09       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Milkaaaa
zaczepiasta110
_black_rainbow_
refelka
sheill
Majka1992
wirczka
NikkiTreevy
hoopcola
efkalej

oraz 74 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY