Kodeks Napoleona\


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

CIASTO BEZ PIECZENIA 3 BIT ...
...
filippa

filippa od sylwia2137

Dodane 13.04 o 21:45
Obserwuj

CIASTO BEZ PIECZENIA 3 BIT składniki: ciemny spód:

350 gram herbatników petit beurre 300 gram masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyzki miodu masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 jaja 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 2/3 szklanki białego cukru opakowanie cukru waniliowego 125gram masła ponadto: 2 paczki prostokątnych krakersów puszka masy kajmakowej 400ml śmietany kremówki 2 śmietan fixy czekolada deserowa łyżeczka cukru pudru wykonanie: 1. Herbatniki kruszymy lub mielimy na ciasteczkową miazgę. Ja użyłam robota kuchennego, ale jeśli nie posiadacie takowego można zawinąć ciastka w tobołek z ręcznika kuchennego, a następnie rozbić tłuczkiem. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy ciastka z kakao i mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita masa. Foremkę 25x35cm wykładamy starannie papierem do pieczenia a następnie wylewamy powstałą masę i dociskamy równomiernie do dna. Uwaga! Ten spód z powodzeniem możecie również zastąpić całymi herbatnikami ułożonymi równo na dnie, ale masa po zastygnięciu jest krucha i czekoladowa. Naprawdę dobrze smakuje. 2. Gdy masa nieco przestygnie wykładamy na nią podgrzany kajmak. Podgrzanie spowoduje, że będzie się łatwiej rozsmarowywał. Ja podgrzewałam swój przez 1,5 minuty w mikrofali (oczywiscie w miseczce, nie w puszce!). Warstwę kajmaku przykrywamy krakersami układając je w miarę możliwości szczelnie i lekko dociskamy. 3. Teraz kolej na masę budyniową. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami oraz maką ziemniaczaną i pszenną, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy 3-4 minuty cały czas intensywnie mieszając. Ciepły budyń wylewamy na blaszkę, wyrównujemy a nastepnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Przestygniętą blaszkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc - krakersy muszą zmięknąć. 4. Na drugi dzień kładziemy warstwę śmietany ubitej z śmietan-fixami i odrobiną cukru pudru, a następnie całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: