Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Pieczony kurczak w sosie ba...
Gozleme
Domowa bulionetka warzywna
blondies karmelowe
Sos słodko kwaśny
Banany w delikatnie kokosow...
Domowy Ajwar – pasta z piec...
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚ...
Polędwiczki wieprzowe w sos...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
Mix sałat z kukurydza, oliw...
Ajvar (pasta z papryki i ba...
BIAŁY PUCH 


Składniki na ...
Frużelina truskawkowa na zi...
tort kokosowy
Kostka jagodowo - czekolado...
Wiosenne ogórki małosolne
Rolki z nori i papieru ryżo...
Sałatka z pieczonej cukinii...
Składniki na spód brownies:...
Deser z malinami na jogurta...
Składniki
składniki spodu:
...
ciasto balowe

Ciasto jest ...
Sernik z jagodami - iloveba...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
ciasto kinder pingui .  Skł...
agaciora92

agaciora92 od wiki930

Dodane 28.07 o 16:03
Obserwuj
Ciasto „Biały puch”

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

Na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

Na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.

Ciasto „Biały puch”


Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

Na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

Na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.

Zszywka przypięta także na tablicach:

ulubione

Kuchnia

na słodko

kuchnia

+92 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: