Więcej zszywek z tablicy

przepisy2

Naleśniki zapiekane z sosem...
 



Kurczak w sosie camemb...
Kurczak po myśliwsku
Mielone z pieczarką


    ł...
Sernik z jagodami
Sernik straciatella z malin...
Lody kawowe
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OG...
Sernik straciatella z malin...
Pani Walewska czyli Pychotka
Calzone z patelni
...
Tort bezowy Dacquoise z dak...
KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAM...
Babeczki - Bożonarodzeniowe...
Ketchup domowy
pomidor-2 kg...
Ciasto latte machiato

Skła...
Jelly shots czyli niegrzecz...
Torcik „ Malinowa niespodzi...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
Ciasto Fiona

Biszkopt:

* ...
nutella brownie
Składniki na ciasto kruche:...
Sernik z karmelem

Spód:
-2...
Diy
frytki
neta1976

neta1976 od wiki930

Dodane 10.08 o 21:42
Obserwuj
Ciasto „Biały puch”

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

Na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

Na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.

Ciasto „Biały puch”


Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

Na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

Na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia gotowanie przepisy ~JEDZENIE ~ +92 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: