Inspiracje - zimna płyta, czyli przekąski - top 50


Więcej zszywek z tablicy

słodkości

Wegańska tarta dyniowa. Zap...
Obłędny i mocno czekoladowy...
tarta budyniowa z jagodami ...
Ciasto z cynamonowym jabłki...
Dyniowy sernik bez sera z k...
Sernik nowojorski. [tortown...
Rafaello bez pieczenia [bla...
Lekki piankowiec z galarete...
MALINOWA PYCHOTA Z BUDYNIOW...
NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE BABE...
OWSIANE SERNICZKI Z JAGODAM...
Tartaletki z kremem pâtissi...
SZARLOTKA IDEALNA! <3 <3
TARTA CYTRYNOWA
Ciasto Blue Velvet Forma – ...
narobiło mi się tych pancak...
Murzynek królewski
Ciasto styropian z jagodami...
Pancakes
Szybka tarta borówkowa Skła...
Składniki: (2 duże porcje l...
pyszne ciasteczka czekolado...
Szybki deser bananowy Skład...
Truskawkowa chmurka - przep...
Obłędne ciasto z bananami, ...
Serniczek na zimno z owocam...
MarthaQueen

MarthaQueen od wiki930

Dodane 27.07 o 18:10
Obserwuj
Ciasto Blue Velvet Forma – okrągła 22 – 23 cm Składniki Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru barwnik spożywczy Krem: 500 ml śmietanki tortowej 250 g mascarpone 8 łyżek cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 2 łyżki wódki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty. Poncz: W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Całość: Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu. Smacznego :)

Ciasto Blue Velvet Forma – okrągła 22 – 23 cm

Składniki Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru barwnik spożywczy Krem: 500 ml śmietanki tortowej 250 g mascarpone 8 łyżek cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 2 łyżki wódki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty. Poncz: W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Całość: Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu. Smacznego :)

Zgłoś naruszenie

slonko94

jaki rozmiar tortownicy ?

 |  16.08 o 12:59  

lolexek

wyglada swietnie ;)

3  |  29.07 o 13:54  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: