Więcej zszywek ze źródła

mysweetworld.pl

Ciasto z jabłkami i kokosow... Przepis na świetne czekolad... Ciasto ptasie mleczko,  prz... BOSKIE <3 proste ciasto ... Deser Raffaello <3 Świet... Rogaliki krucho-drożdżowe z... Róże bezowe-
przepis po kli... Ciasto Ferrero Rocher-przep... ...
rastakot

rastakot od dirgela

Dodane 9.08 o 19:28 z

mysweetworld.pl

Obserwuj

Ciasto „Bounty”- czyli wilgotny biszkopt czekoladowo-kokosowy

nasączony mlekiem (do którego można dodać np. Malibu), przepyszna masa kokosowa, bardzo podobna do oryginalnej (lecz mniej słodka) i polewa z czekolady <3 Lubicie takie połączenia? To koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Pychota! Dodam jeszcze,że ciasto jest bardzo duże i podzielne, w sam raz na przyjęcia :) Składniki na dużą blachę (około 25 na 32cm): na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych do nasączenia: 3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie) na masę kokosową: 3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego 350g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 200g masła na polewę* : 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły). Przygotować masę. Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem. Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha. *Rada: Nie trzeba przygotowywać polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

madzik962

jest dobry gdy dlugo postoi w lodowce

20.11 o 17:27       | 

chatastwora

A miałam już nie piec nic w najbliższym czasie...:)

14.08 o 21:00    | 

milenkaa8999

Dodajcie proszku do pieczenia! Bo nie wyjdzie! !!!

13.08 o 11:05       |  Pokaż odpowiedzi

czeko0

robilam. wyszło super! jest dobre

12.08 o 13:55       | 

karola48

pyszka

7.08 o 20:02       | 

claudia27

a moze ktos ma przepis na biszkopt ktory wychodzi? :D

2.08 o 14:20       |  Pokaż odpowiedzi

niebieska1907

Ciacho wyszło przepyszne :) Do biszkoptu polecam dodać łyżkę stołową octu i proszku do pieczenia i wyjdzie wysoki i mięciutki

31.07 o 22:48   2  |  Pokaż odpowiedzi

zuzaaw

według mnie to mało jajek na biszkopt tej wielkości, nawet jak da się proszek do pieczenia to będzie on niski i twardawy

31.07 o 12:15       |  1

Kelis91

a może dlatego że tam proszku do pieczenia nie ma??

30.07 o 16:58      2  |  Pokaż odpowiedzi

krasnalq

moj biszkopt tez nie wyszedl. Nie urósł, jest twardy, nasaczylam go moze zmięknie ale taki placek.

30.07 o 16:04       | 
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY