Więcej zszywek z tablicy

słodkie

2 białka
2 czubate łyżki cu...
½ szklanki miodu
¼ szklanki...
Pani Walewska
[blacha o wym...
"Pijana śliwka"

...
ciasto "Słodka Ula&quo...
Kremówka 

przepis na fanta...
ciasto budapeszt

650 g mąk...
CARAMEL BROWNIE TOWER
z Cof...
Domowe Pianki. Banalnie pro...

Więcej zszywek ze źródła

zkotlababylucy.blox.pl

pita3

ciasto budapeszt


650 g mąki pszennej tortowej

150 g zimnego masła

2 jajka

15 g cukru waniliowego

200 g cukru

1 mały proszek do pieczenia

3-4 łyżki śmietany



krem

1300 ml mleka

250 g cukru

11 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

80 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

3 łyżki rumu lub jakiegoś aromatycznego alkoholu ja dałam śliwowicę

Do miski wrzucamy dwa jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy ok. 5 minut.

Masło kroimy na kawałeczki i wrzucamy do masy jajecznej, ubijamy kolejne 3 minuty.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, robimy dołek i wlewamy do niego zawartość miski oraz śmietanę. Całość szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Zawijamy go w folię i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 4-5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190 st.C na dużej blaszce. Najprościej jest kiedy nie mamy dwóch takich samych blaszek, zaznaczyć na papierze do pieczenia zarys blaszki i przyciąć rozwałkowane ciasto do potrzebnego wymiaru. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor.

Kiedy całe ciasto jest wypieczone zaczynamy gotować krem. Do garnka wlewamy 700 ml mleka, wsypujemy cukier i dodajemy połamane na kawałki czekolady, mieszamy aby całość się ładnie rozpuściła.

Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, kakao i alkohol. Dobrze mieszamy, jeśli zrobią się grudki dobrze jest przelać całość przez sitko.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasta Przepisy ciasta i desery pysznie ciasto i torty +7 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: