Więcej zszywek ze źródła

www.doradcasmaku.pl

Pieczeń wołowa Ciasto „Kuszące orzeźwienie ” Kremówka Rolada szpinakowa z kurczak... Sos marchewkowy * Warkocz z Ciasta Francusk... Sałatka z krewetkami i fetą ... Karpatka z kremem malinowym...
Maria_anna

Maria_anna

Dodane 6.03 o 13:48 z

www.doradcasmaku.pl

Obserwuj

Ciasto cytrynowo - ananasowe Zewy


biszkopt jajka6 szt
dodatkowo
mąka pszenna4 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier3/4 szk
ekstrakt waniliowy1 łyżeczka
masa cytrynowa sok z cytryny3 szt sok z trzech cytryn
lemon curd3 łyżki
budyń śmietankowy2 op
żółtka3 szt
mąka pszenna1,5 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
cukier3/4 szk
ekstrakt waniliowy1 łyżeczka
woda
masło250 g miękkie
masa śmietanowa śmietana kremówka500 g
serek mascarpone250 g
cukier
sok ananasowy1 szk razem z wodą
ananas w puszce1 puszka

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy. Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki. Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem. W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku. Gotować aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wystudzić. Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.

Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.

Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.

Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia. Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową. Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć. Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć. Na wierzch rozłożyć masę śmietanową. Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Cytrynowe♡
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: