Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

Pasty na kanapki domowe-ciasta-ze-sprawdzonych Nadziewka z kurczaka - pysz... ... ..... Sałatka jajeczna Pięć wyjątkowych przepisów ... Domowe obiady według Ani St... 10 przepisów na zapiekanki.
kawka1

kawka1

Dodane 16.03 o 18:52 z

gotowanie.onet.pl

Obserwuj

Ciasto czekoladowe w stylu eklerka


Ciasto
250 ml wody
125 ml masła
2 ml soli
250 ml mąki tortowej
4 duże jajka
Nadzienie:
50 g granulowanego białego cukru
3 żółtka z dużych jajek
20 g mąki tortowej
20 g mąki kukurydzianej
300 ml mleka
pół laski wanilii podzielonej wzdłuż na połowy
50 g posiekanej ciemnej czekolady
350 ml śmietany, ubitej
Polewa czekoladowa:
100 g ciemnej czekolady
30 ml masła
45 ml mleka
250 ml cukru pudru

Najpierw przygotuj ciasto. Zagotuj wodę z masłem i solą tak, aby całe masło się rozpuściło. Dodaj całą mąkę i bardzo energicznie wymieszaj drewniana łyżką. Mieszaj dalej, aż powstanie kula ciasta która będzie odchodzić od ścianek garnka.

Zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez 2–3 minuty, aby ciasto nieco wyschło – powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia tak, aby ciasto miało temperaturę około 50°C.
Dodaj jajka, po jednym naraz, za każdym razem ugniatając i ubijając ciasto tak, aby było gładkie i jednorodne. Nałóż ciasto do formy oprószonej mąką i piecz 35 minut w temperaturze 200°C.
Wyjmij ciasto z piekarnika, ponakłuwaj widelcem i jeszcze ciepłe przekrój poziomo na dwie części. Odstaw do wystygnięcia.
Teraz przygotuj nadzienie. Żółtka ukręć z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie crème patisserie.
Mąkę tortową przesiej razem z kukurydzianą i dodaj ją do żółtek z cukrem. Wymieszaj, aby powstała gładka pasta. Odstaw.
Mleko podgrzej w rondlu z wanilią. Zdejmij z ognia i powoli dodaj żółtka z cukrem i mąką, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Usuń wanilię, wyskrob z niej nasiona i dodaj je do garnka.
Gotuj całość aż do zagotowania, na średnim ogniu. Potem dalej mieszaj energicznie przez 30–60 sekund, aż masa zgęstnieje i zacznie stawiać opór. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
Zdejmij rondel z ognia i przełóż masę do czystego naczynia. Jak najszybciej przykryj naczynie folią do żywności, żeby nie powstała skorupka.
Przygotuj polewę: Stop posiekana czekoladę z masłem. Dodawaj cukier puder i mleko, po trochu, na przemian, aż powstanie półpłynna masa.
Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj do niego ubitą śmietanę i rozsmaruj na dolnej części ciasta, a następnie przykryj drugą częścią.
Polej ciasto czekoladową polewą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Wenus1
Sunny363

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY