Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Pizzerki z mielonym mięsem ...
Ciasto czekoladowe z chilli...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Sernik tiramisu na zimno Ciastka z kawałkami czekolady Number cake Sernik tiramisu na zimno Truskawkowiec Rogale marcińskie Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2...

Ciasto czekoladowe z chilli


Składniki:

-200 g masła
-160 g gorzkiej czekolady 70%
-4 jajka
-260 g jasnego brązowego cukru np. muscovado
-150 g mąki pszennej
-50 g zmielonych migdałów
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki mleka
-1,5 - 2 łyżeczki zmielonych suszonych płatków chilli (zaczynamy od mniejszej ilości)

Przygotownaie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.

Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, chilli; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

/uwaga: w tym momencie należy ciasto skosztować, jeśli jest mało palące, dodajemy więcej chilli, wedle smaku/

Ciasto przelać do dwóch foremek o średnicy 20 - 21 cm, rozdzielić równo pomiędzy foremki, wyłożone papierem do pieczenia (sam spód).

Piec w temperaturze 160ºC, przez 30 - 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.

Wyjąć, wystudzić.

Czekoladowa polewa (ganache):

-200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-200 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
-1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chilli

Przygotowanie

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę i chilli, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę włożyć do lodówki.

Dwa blaty czekoladowego ciasta przełożyć czekoladowym ganache, polać też nim po wierzchu ciasta i po bokach. Ozdobić płatkami chilli.

Smacznego :-).

Zszywka przypięta także na tablicach:
Cukiernia(^_^) Osłódź sobie życie Pomysły przepisy2
Zgłoś naruszenie

kasiuniabe

mmmm pycha

 |  8.11 o 20:54  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: