„Raczej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach” - słowa A. Camusa uczyń mottem rozważań na temat roli buntu w działaniach wybranych tekstów kultury.


Więcej zszywek z tablicy

CIASTA

SEROWY TORCIK KAWOWO-MALINO...
CIASTO PEPSI

Ciasto:
- 6 j...
MAGICZNA BABKA

Kakaowe cia...
CIAMBELLA

Składniki:
- 250...
CIASTO CYNMONOWE

Ciasto:
-...
CIASTO CZEKOLADOWE Z KISZON...
POCAŁUNEK MURZYNA

Ciasto:
...
BAJADERKA

Składniki:
- ½ k...
CIASTO Z PŁATKAMI OWSIANYMI...
DELICJA

Biszkopt:
- 3 jajk...
CIASTO BANANOWO-DAKTYLOWE B...
SERNIK CYTRYNOWO-IMBIROWY

...
MILKY WAY

Biszkopt kakaowy...
SERNIK HERBACIANY W KRUCHYM...
KAKAOWY KAPRYS

Biszkopt:
-...
SZARLOTKA W CIEŚCIE TWAROGO...
PLEŚNIAK Z WIŚNIAMI

Składn...
SERNIK „PUMPKIN SPICE LATTE...
CIASTO DYNIOWE

Suche skład...
TORT JABŁKOWO-ORZECHOWY

Ci...
CIASTO WĘGIERSKIE

Ciasto:
...
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI
...
BŁYSKAWICZNE CIASTO KAWOWE ...
KARAIBSKI CHLEBEK KOKOSOWO-...
PUMPKIN PIE - AMERYKAŃSKIE ...
CIASTO KAWOWO-CZEKOLADOWE B...
wyimaginowanaiguana

wyimaginowanaiguana

Dodane 21.03 o 0:48
Obserwuj

CIASTO CZEKOLADOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ


Ciasto:
- 2/3 szklanki kiszonej kapusty,
- ½ szklanki kakao w proszku,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 ¼ łyżeczki sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 15 dag masła,
- 1 ½ szklanki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka mleka

Kapustę opłukać w zimnej wodzie, odcisnąć (niezbyt mocno) i drobno posiekać.
Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać połowę przesianych składników. Gdy masa ładnie się połączy wlać mleko i wsypać resztę mąki. Na koniec dodać kapustę.
Masę wylać do formy - u mnie o średnicy 26 cm. Piec w 170 st.C. przez 45 min (trzymałam trochę dłużej, do suchego patyczka).
Ostudzić. W mojej wersji przekroiłam ciasto, połowa masy kokosowej wylądowała na przekrojeniu, reszta na górze.

Masa:
- 3 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- ½ szklanki cukru,
- 25 dag wiórek kokosowych,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 kostka masła

Ugotować 2 ½ szklanki mleka z cukrami. Dodać wiórki i gotować nadal na średnim ogniu przez ok. 20 min. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Polewa wg Davida Lebovitza :
- 12 dag gorzkiej czekolady (70% kakao),
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżeczka syropu kukurydzianego (nigdy tego nie używałam)

Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Polać stygnącą polewą ciasto.

Zgłoś naruszenie

sania9011

Heee????

 |  21.03 o 9:29  

kanna

ło żesz fak

 |  21.03 o 3:07  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: