CIASTO CZEKOLADOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ
Ciasto:
- 2/3 szklanki kiszonej kapusty,
- ½ szklanki kakao w proszku,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 ¼ łyżeczki sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 15 dag masła,
- 1 ½ szklanki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka mleka
Kapustę opłukać w zimnej wodzie, odcisnąć (niezbyt mocno) i drobno posiekać.
Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać połowę przesianych składników. Gdy masa ładnie się połączy wlać mleko i wsypać resztę mąki. Na koniec dodać kapustę.
Masę wylać do formy - u mnie o średnicy 26 cm. Piec w 170 st.C. przez 45 min (trzymałam trochę dłużej, do suchego patyczka).
Ostudzić. W mojej wersji przekroiłam ciasto, połowa masy kokosowej wylądowała na przekrojeniu, reszta na górze.
Masa:
- 3 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- ½ szklanki cukru,
- 25 dag wiórek kokosowych,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 kostka masła
Ugotować 2 ½ szklanki mleka z cukrami. Dodać wiórki i gotować nadal na średnim ogniu przez ok. 20 min. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Polewa wg Davida Lebovitza :
- 12 dag gorzkiej czekolady (70% kakao),
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżeczka syropu kukurydzianego (nigdy tego nie używałam)
Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Polać stygnącą polewą ciasto.
Polubili:
radinka
Heheszkiwiesz
Użytkownicy także przypinają:
sania9011
Heee????
kanna
ło żesz fak