Więcej zszywek z tablicy

słodkości

ciastka cytrynowe
fit guziczki
Zdrowsze Ciastka z Galaretk...
Ciasto marchewkowe z mascar...
Ekspresowe ciasto które prz...
CIASTO CZEKOLADOWO - POMARA...
Składniki na 5 sztuk:

70 g...
mojewypieki
slonecznikowiec
Sernik cynamonowy
Ciasto z musem czekoladowym...
Lody borówkowo-bananowe
Fenomenalne ciasto ucierane...
pomarańczowe muffinki
Marchewkowe
BABECZKI Z PIANKOWYMI KAPEL...
BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREM...
BABECZKI WIOSENNE I WIELKAN...
DIABELSKIE BABECZKI
czekola...
Jak zrobić babeczki panda?
...
mufinki
MUFINKI OREO :) 

kładniki:...
Tarta MilkyWay
Biszkopt z kremem i musem t...
TORT CZEKOLADOWY Z TRUFLAMI...
TORT BROWNIE Z MASŁEM ORZEC...
Kruche ciasteczka korzenne
...
dorka84

dorka84

Dodane 20.12 o 9:17
Obserwuj
CIASTO CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE (BEZGLUTENOWE)

Składniki:

2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów
250 g drobnego cukru do wypieków (polecam dać mniej, około 200 g)
50 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).

Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.

Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne).

Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką pomarańczową.

CIASTO CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE (BEZGLUTENOWE)


Składniki:

2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów
250 g drobnego cukru do wypieków (polecam dać mniej, około 200 g)
50 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).

Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.

Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne).

Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką pomarańczową.

Zszywka przypięta także na tablicach:
dieta wszystko co mi sie podoba - roznosci ... Ulubione
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: