Ciasto czekoladowo-bananowe
Składniki
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
150 g cukru
2 roztrzepane jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
Przełóż do foremki keksowej o długości około 24 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą
Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia
Ulubione
Am Am - obiadki i słodkości
Ciasta i desery
+102 innychUżytkownicy także przypinają:
wika170397
przepis sprawdzony, polecam ;)
KinderPingui
Wygląda pysznie! Ostatnio robiłam bananowe muffinki, teraz czas na ciasto :)
klauudynka
Dziewczyny ! Robiłam go 3 razy i ani razu nie wyrosło :( Co robię źle ?
magdaraj
zrobiłam, pyszny. dodałam garść orzechów posiekanych na drobno :)
ulciababi
zrobiłam!! smakuje wyśmienicie!prosty i szybki przepis!
ulciababi
jak smakuje?