Rola chłopów i inteligencji w sprawie niepodległościowej: analiza "Wesela" Stanisława Wyspiańskiego


Więcej zszywek z tablicy

kulinaria

Składniki 1 1/2 kg mąki 1 k...
Ciasto Princessa z karmelem...
kurczaki :D
Ciasto princessa z karmelem
Ciasto bananowo-kawowe.
Piersi kurczaka faszerowane...
Czekoladowe ciasto z masą b...
Drożdżowa gwiazda z nutellą...
Szybkie ciasto Salceson.
Pr...
Ciasto „Dziwaczek” z bakali...
Ciasto "Fiona" - ...
Składniki:
Biszkopt z 3 jaj...
Tort rafaello	
BISZKOPT
4 j...
Rafaello bez pieczenia
Ciasto Cztery Smaki


SKŁAD...
biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste...
...
,,,
Ciasto z budyniem i krówkow...
Ciasto - Malinowa chmurka 
...
Orzechowiec
Składniki:
Cias...
Ciasto zebra 

skladniki:
1...
Snikers:) jednak sie udalo^^
,,,
,,,,
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ CZ...
agnes477

agnes477 od monika1177

Dodane 16.01 o 10:31
Obserwuj
Ciasto Cztery Smaki


SKŁADNIKI:


Ciasto Kakaowe:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju
Sernik:
600 g twarogu mielonego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
4 jajka
6 łyżek cukru kryształ
150 g masła
Masa Truskawkowa:
800 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru kryształ
Masa Budyniowa.
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
5 łyżek cukru kryształ
kostka masła
Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady
ok. 20 truskawek świeżych



WYKONANIE:
Ciasto Kakaowe:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Masa Budyniowa:
Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
Masa Truskawkowa:
Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
Przełożenie Ciasta:
Połówka ciasta kakaowego
1/3 masy budyniowej
Sernik
1/3 masy budyniowej
Masa truskawkowa
1/3 masy budyniowej
Druga połówka ciasta kakaowego
Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami.

Ciasto Cztery Smaki



SKŁADNIKI:


Ciasto Kakaowe:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju
Sernik:
600 g twarogu mielonego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
4 jajka
6 łyżek cukru kryształ
150 g masła
Masa Truskawkowa:
800 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru kryształ
Masa Budyniowa.
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
5 łyżek cukru kryształ
kostka masła
Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady
ok. 20 truskawek świeżych



WYKONANIE:
Ciasto Kakaowe:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Sernik:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Masa Budyniowa:
Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
Masa Truskawkowa:
Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
Przełożenie Ciasta:
Połówka ciasta kakaowego
1/3 masy budyniowej
Sernik
1/3 masy budyniowej
Masa truskawkowa
1/3 masy budyniowej
Druga połówka ciasta kakaowego
Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami.

Polubili: blueglass
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: