Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r... Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa Wytrawny keks z warzywami -... Mniaam :) "Smocze ciasto" -... plaster miodu z folii bąbel...
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 9:23 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką


3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mleka
60g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
250g masła lub margaryny
2 jajka

Kruszonka :

100g masła
100g cukru
130g mąki

Ponadto :

1 puszka masy makowej z bakaliami
300g powideł śliwkowych

Własna masa makowa :

400g maku mielonego
2,5 szkl. mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki rodzynek
25g masła

Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Drożdże kruszymy w naczyniu, posypujemy cukrem.
Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, przestudzone masło/margarynę i rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto.
2. Masa makowa :

W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
rodzynkami i skórką pomarańczową.
Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.
3. Kruszonka :

Masło o temperaturze pokojowej łączymy w misce z cukrem i mąką do momentu aż nabierze postaci kruszonki.
4. Przełożenie :

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną wykładamy dno tortownicy.
Przykrywamy połową masy makowej.
Na masie wykładamy powidła śliwkowe.
Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Następnie wykładamy drugą część masy makowej.
Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 50-60 minut.
Po upieczeniu studzimy i zjadamy ze smakiem.

Polubili: 01091987
Zszywka przypięta także na tablicach:
DoM
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: