Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Mięso mielone po bałkańsku Makowiec w pieluszkach Pierś z kurczaka w sosie or... Pierś z kurczaka w sosie or... Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r... Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 9:28 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką


3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
1 żółtko
150g roztopionego masła
40 g świeżych drożdży
szczypta soli

kruszonka: 1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100g zimnego masła
80g zmielonych orzechów

ponadto: 300g śliwek
cukier puder do oprószenia

Składniki na kruszonkę połączyć, dodać zmielone orzechy. Zawinąć w folię i godzinę chłodzić w lodówce.
2. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 min.
3. Jajko, żółtka i pozostały cukier roztrzepać. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać ręcznie lub robotem (używając haka) do połączenia składników . Stopniowo dodawać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić (jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodać mąki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
ułóż śliwki na cieście4. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagnieść, po czym przełożyć do formy (o śr.25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20-30 minut. Śliwki umyć, pozbawić szypułek, przepołowić i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście (skórką do dołu). Całość posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut. do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: