Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Mięso mielone po bałkańsku Makowiec w pieluszkach Pierś z kurczaka w sosie or... Pierś z kurczaka w sosie or... Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r... Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 9:30 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem


15 szt śliwek węgierek

Ciasto:
60-70 dkg mąki
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
3 jajka
200 g masła
1/2 szklanki mleka
8 dkg drożdży

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g miękkiego masła

Lukier:
Szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Ciasto:
W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę razem wymieszać do połączenia składników i posypać ciasto ze śliwkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C przez ok. 1 godz.
3. Lukier:
W szklance cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto.

Porady
Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki.

Polubili: kasjopea77
Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: