Więcej zszywek z tablicy

KUCHNIA

Sernik królewski
Składniki ...
Prosty Świąteczny Torcik Be...
Składniki na sernik jogurto...
Sernik z kulkami orzechowymi
Schab serowo-koperkowy


1-...
Bigos cygański

Składniki n...
Ciasto arbuz z truskawkami
Rolada z mięsa mielonego z ...
Sałatka z selerem

200 gram...
Rolada z mięsem mielonym
Sk...
Bardzo puszyste bułeczki

S...
Niemiecki makowiec z pianką...
Makowiec japoński na cieści...
Sałatka z serka wiejskiego ...
Francuska rolada z pieczark...
Barszczyk buraczano-jabłkow...
Selerowy gyros
Składniki
- ...
Ciasto biskup
Składniki na ...
Pierogi ze smażonymi ziemni...
Surówka z kapusty z porem i...
Bułki jogurtowe
Składniki:
...
Snikers bez pieczenia

Skła...
Sałatka meksykańska
Składni...
Rolada serowa z kurczakiem ...
Piernik ananasowo-orzechowy...
Baletki
3 jajka, białka i ż...

Więcej zszywek ze źródła

kuchniawedwoje.pl

Zakrecone bułki z twarogiem Rolada serowa bez pieczenia Tureckie pide z mięsem miel... wygląda przepysznie! gjg Ciasto Ferrero Rocher
Ciast... Pasta z awokado Hamburger wołowy

Przepis p...
safari

safari

Dodane 16.12 o 22:34 z

kuchniawedwoje.pl

Obserwuj

Ciasto Ferrero Rocher

Ciasto:
100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
80 g orzechów laskowych
7 jajek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (160 g)

Masa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki Nutelli
100 g wafli orzechowych
120 g orzechów laskowych

Dekoracja:
80 g orzechów laskowych
30 g czekolady mlecznej lub deserowej
8 – 12 sztuk orzechów laskowych

Przygotowanie:
Odłożyć 8 – 12 sztuk orzechów do dekoracji, resztę (280 g) podprażyć na suchej patelni. Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe rolować do czasu, aż cała ciemna skórka zostanie usunięta.

Następnie orzechy zmielić na niewielkie kawałki.

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypać cukier i jeszcze chwilę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.

Do piany przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz posiekaną część orzechów. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do formy (tortownica 23 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na funkcji góra-dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części.

Masa:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem.

Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu.

Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać.

Biszkopty przełożyć równomiernie masą. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami, a górę startą czekoladą. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami.

Zszywka przypięta także na tablicach:
CIASTA Ciasta Kuchnia PySzNe :)))
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: