Więcej zszywek z tablicy

przepisy2

Naleśniki zapiekane z sosem...
 



Kurczak w sosie camemb...
Kurczak po myśliwsku
Mielone z pieczarką


    ł...
Sernik z jagodami
Sernik straciatella z malin...
Lody kawowe
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OG...
Sernik straciatella z malin...
Pani Walewska czyli Pychotka
Calzone z patelni
...
Tort bezowy Dacquoise z dak...
KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAM...
Babeczki - Bożonarodzeniowe...
Ketchup domowy
pomidor-2 kg...
Ciasto latte machiato

Skła...
Jelly shots czyli niegrzecz...
Torcik „ Malinowa niespodzi...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
Ciasto Fiona

Biszkopt:

* ...
nutella brownie
Składniki na ciasto kruche:...
Sernik z karmelem

Spód:
-2...
Diy
frytki
neta1976

neta1976 od wiki930

Dodane 10.08 o 21:40
Obserwuj
Ciasto Fiona

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1 szczypta soli


Masa budyniowa:

* 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

* 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)



Malinowa pianka:

* 500 ml kremówki (30 lub 36%)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki malinowe



Dodatkowo:

* 2 opakowania malinowych Delicji

* 1 galaretka malinowa



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, połóżcie na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach by go trochę wyrównać i obniżyć. 

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Zbyt ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). 

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Ciasto Fiona


Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 szczypta soli


Masa budyniowa:

* 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

* 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)



Malinowa pianka:

* 500 ml kremówki (30 lub 36%)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki malinowe



Dodatkowo:

* 2 opakowania malinowych Delicji

* 1 galaretka malinowa



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, połóżcie na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach by go trochę wyrównać i obniżyć.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Zbyt ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Zszywka przypięta także na tablicach:
SZAMA ciasta jedzonko Kulinarne +8 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: