Ciasto Góra Lodowa Składniki: na biszkopt: 5 jajek
1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lyżki kakao cukier waniliowy Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C. na poncz: 1/2 szklanki herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 700 ml mleka 100 g masła Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu. na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklani wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Użytkownicy także przypinają:
kamciorek
uwielbiam ;)