Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko <3

mhm. Będą jutro <3
kto lubi?
Ciasto "Truskawkowa ro...
FAWORKI PEŁNOZIARNISTE(ODCH...
A to cudo będę piekła ja 
C...
Kolejny wypiek mojej babci
...
Składniki:
1 margaryna ( u ...
Racuszki śmietankowe


Skła...
PRZEPISY NA WIELKANOC
(prze...
Gniazdka
Ciasto milionera
Sernik jogurtowy "trzy...
Sernik biały michał
Szybko i bez pieczenia. Do ...
Królewskie naleśniki
Biszkoptowe omlety z bitą ś...
Ciasto z kiwi
PIANKA ZEBRA LECIUTKA JAK P...
Jeżynowe lodowe kanapki
Skł...
Ekspresowa rolada.
Przepis ...
Domowa biała czekolada........
Delicja
Uwaga ciasto został...
CIASTO JABŁKOWE Z CYDREM 
S...
Wafle z galaretką
galaretkowiec-prosty i nied...
;//
kicikici2000

kicikici2000

Dodane 28.02 o 20:02
Obserwuj
CIASTO JABŁKOWE Z CYDREM 
Składniki na wierzch :
6 dużych jabłek Granny Smith ( użyłam 990 g - waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych )
250 ml cydru jabłkowego
115 g cukru
1 laska wanilii ( użyłam 1/4 łyżeczki domowej wanilii w proszku )
1 laska cynamonu

Składniki na ciasto : 
210 g mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g miękkiego masła
90 g brązowego cukru
2 duże jaja
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2/3 szklanki greckiego jogurtu

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w nie za grube półplasterki. Laskę wanilii przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy tępą stroną noża ziarenka. Odstawiamy. W rondlu lub garnku ( najlepiej szerokim ) umieszczamy cydr i cukier. Stawiamy na małym ogniu, mieszając czekamy aż cukier się rozpuści. Podkręcamy ogień na duży i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje wrzucamy  laskę wanilii z ziarenkami i cynamon. Dokładamy jabłka. Gotujemy 3-4 minuty aż jabłka zmiękną ( uwaga żeby się nie rozpadły - trzeba pilnować). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone jabłka odsączamy od cydru.Wyjmujemy laskę wanilii i cynamonu. Cydr zachowujemy. 1/3 jabłek blenderujemy na puree. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon, goździki przesiewamy. W drugiej misce masło ucieramy z cukrem aż będzie jasne i złote. Dodajemy po jednym jajku. Dobrze miksujemy. Dokładamy jabłkowe puree, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na koniec dokładamy jogurt. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie 23 cm )wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka. Mi się śpieszyło i położyłam na płasko ( z czego dość sporo mi zostało ) ale najlepiej je delikatnie powciskać na pionowo, lekko pod kątem tworząc krąg - zaczynając od środka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie pozostały cydr przelewamy do niewielkiego rondelka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut aż się zredukuje i będzie bardziej złoty. Zredukowanym syropem cydrowym smarujemy wierzch ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO

CIASTO JABŁKOWE Z CYDREM

Składniki na wierzch :
6 dużych jabłek Granny Smith ( użyłam 990 g - waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych )
250 ml cydru jabłkowego
115 g cukru
1 laska wanilii ( użyłam 1/4 łyżeczki domowej wanilii w proszku )
1 laska cynamonu

Składniki na ciasto :
210 g mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g miękkiego masła
90 g brązowego cukru
2 duże jaja
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2/3 szklanki greckiego jogurtu

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w nie za grube półplasterki. Laskę wanilii przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy tępą stroną noża ziarenka. Odstawiamy. W rondlu lub garnku ( najlepiej szerokim ) umieszczamy cydr i cukier. Stawiamy na małym ogniu, mieszając czekamy aż cukier się rozpuści. Podkręcamy ogień na duży i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje wrzucamy laskę wanilii z ziarenkami i cynamon. Dokładamy jabłka. Gotujemy 3-4 minuty aż jabłka zmiękną ( uwaga żeby się nie rozpadły - trzeba pilnować). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone jabłka odsączamy od cydru.Wyjmujemy laskę wanilii i cynamonu. Cydr zachowujemy. 1/3 jabłek blenderujemy na puree. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon, goździki przesiewamy. W drugiej misce masło ucieramy z cukrem aż będzie jasne i złote. Dodajemy po jednym jajku. Dobrze miksujemy. Dokładamy jabłkowe puree, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na koniec dokładamy jogurt. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie 23 cm )wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka. Mi się śpieszyło i położyłam na płasko ( z czego dość sporo mi zostało ) ale najlepiej je delikatnie powciskać na pionowo, lekko pod kątem tworząc krąg - zaczynając od środka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie pozostały cydr przelewamy do niewielkiego rondelka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut aż się zredukuje i będzie bardziej złoty. Zredukowanym syropem cydrowym smarujemy wierzch ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: