Wpływ złamania traktatu wersalskiego przez Niemcy na wybuch II wojny światowej.


Lirit

Lirit od gianeta

Dodane 21.11 o 21:41
Obserwuj

CIASTO JAKUBA Ciasto: • 4 szklanki mąki pszennej

• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 200 g cukru pudru • 1 szklanka śmietany 18% • kostka margaryny • 6 żółtek • opcjonalnie olejek waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki. Beza wiśniowa: • 6 białek • 6 łyżek cukru • 3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem) • szczypta soli Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty. dodatek do bezy: • ok 35 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu Krem: • 3 żółtka • 9 łyżeczek cukru • cukier waniliowy • czubata łyżeczka mąki pszennej • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki mleka • kostka margaryny Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu. WYKONANIE: Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami. Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: