Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować - mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników - borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.
skajus
świetne ciasto, zawsze robiłam je z borówkami, a dziś spróbuje z wiśniami :)
MaJe_CzKa222
nataszkin, jak najbardziej można dodać inny owoc . Nie musza to być jagody czy borówki
nataszkin
A można dodać jakikolwiek inny owoc?
pantofelka12
zrobilam z jagodami i wyszlo super tylko dalam wiecej jogurtu :)
MaJe_CzKa222
pantofelka12, pewnie , że mozna
pantofelka12
a mozno zamiast borowek dodac jagody?
Ice_Marta
Lubię ciasta, chętnie i ja zrobię:D
Wave1994
Robiłam je i jest pyszne, dodam że robiłam go na jogurcie 0%, zamiast cukru użyłam słodzików i miałam zamrożone borówki, ale pomimo tego pięknie wyrosło i wszystkim smakowało :)
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.