Więcej zszywek z tablicy

Food

kuleczki kokosowe a'la...
Ciasto jogurtowe z borówkam...
Frozen smoothies <3
Błyskawiczna i prosta zupa ...
szpinakowe naleśniki

Skład...
smoothie <3

- 1 szklank...
breakfast
OlaN

OlaN od MaJe_CzKa222

Dodane 24.03 o 4:31
Obserwuj
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)
Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

Składniki:
225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta food mniam mniam przepisy +434 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

skajus

świetne ciasto, zawsze robiłam je z borówkami, a dziś spróbuje z wiśniami :)

1  |  21.06 o 15:46  

MaJe_CzKa222

nataszkin, jak najbardziej można dodać inny owoc . Nie musza to być jagody czy borówki

 |  7.04 o 12:00  

nataszkin

A można dodać jakikolwiek inny owoc?

 |  7.04 o 11:24  

pantofelka12

zrobilam z jagodami i wyszlo super tylko dalam wiecej jogurtu :)

1  |  25.03 o 12:34  

MaJe_CzKa222

pantofelka12, pewnie , że mozna

 |  24.03 o 10:18  

pantofelka12

a mozno zamiast borowek dodac jagody?

 |  24.03 o 9:43   Pokaż odpowiedzi

Ice_Marta

Lubię ciasta, chętnie i ja zrobię:D

1  |  21.03 o 10:57  

Wave1994

Robiłam je i jest pyszne, dodam że robiłam go na jogurcie 0%, zamiast cukru użyłam słodzików i miałam zamrożone borówki, ale pomimo tego pięknie wyrosło i wszystkim smakowało :)

4  |  1 20.03 o 20:51   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: