Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Pieczony kurczak w sosie ba...
Gozleme
Domowa bulionetka warzywna
blondies karmelowe
Sos słodko kwaśny
Banany w delikatnie kokosow...
Domowy Ajwar – pasta z piec...
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚ...
Polędwiczki wieprzowe w sos...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
Mix sałat z kukurydza, oliw...
Ajvar (pasta z papryki i ba...
BIAŁY PUCH 


Składniki na ...
Frużelina truskawkowa na zi...
tort kokosowy
Kostka jagodowo - czekolado...
Wiosenne ogórki małosolne
Rolki z nori i papieru ryżo...
Sałatka z pieczonej cukinii...
Składniki na spód brownies:...
Deser z malinami na jogurta...
Składniki
składniki spodu:
...
ciasto balowe

Ciasto jest ...
Sernik z jagodami - iloveba...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
ciasto kinder pingui .  Skł...
agaciora92

agaciora92 od MaJe_CzKa222

Dodane 28.07 o 15:55
Obserwuj
ciasto kinder pingui .  Składniki na biszkopt: 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)  Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać  do piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć  papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.   Składniki na masę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%) 4 łyżki cukru pudru 50 g cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny  Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką.   Składniki na polewa: 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej) 50 g masła 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju  Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na  dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3  polewy wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową.  Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie.

ciasto kinder pingui .

Składniki na biszkopt: 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa) Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%) 4 łyżki cukru pudru 50 g cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką. Składniki na polewa: 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej) 50 g masła 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3 polewy wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Jedzenie :)

kuchnia

Pyszności

Przepisy

+175 innych
Zgłoś naruszenie

Limka

a to ciasto rzeczywiście smakuje jak Kinder pingui? ; )

 |  4.08 o 9:46   Pokaż odpowiedzi

MaJe_CzKa222

Melani11, jeżeli chcesz to możesz nasączyć czym tylko chcesz .

 |  25.07 o 21:25  

Melani11

a biszkopt trzeba nasączyc? nie bedzie za suchy?

 |  24.07 o 22:11  

MaJe_CzKa222

marys002, czyli smakowało ;)

1  |  24.07 o 17:05  

marys002

Ja robiłam :) zeszło w ciągu jednego dnia :)

 |  20.07 o 21:35  

ola0804

Próbował ktoś?

 |  19.07 o 14:23  

Ultrafashionable

O_O omomomo <3

 |  18.07 o 10:12  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: