
ciasto kinder pingui .
Składniki na biszkopt: 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa) Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%) 4 łyżki cukru pudru 50 g cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką. Składniki na polewa: 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej) 50 g masła 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3 polewy wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Użytkownicy także przypinają:
Limka
a to ciasto rzeczywiście smakuje jak Kinder pingui? ; )
MaJe_CzKa222
Melani11, jeżeli chcesz to możesz nasączyć czym tylko chcesz .
Melani11
a biszkopt trzeba nasączyc? nie bedzie za suchy?
MaJe_CzKa222
marys002, czyli smakowało ;)
marys002
Ja robiłam :) zeszło w ciągu jednego dnia :)
ola0804
Próbował ktoś?
Ultrafashionable
O_O omomomo <3