Więcej zszywek z tablicy

czerwiec

Ciasto chałwowe bez pieczenia
Ciasto czekoladowa „krówka”
Rolada z truskawkami
Rolada...
Truskawkowa zebra bez piecz...
CARAMEL BROWNIE TOWER 
z Co...
Ciasto "Wiśniowa panie...
Krówka - pyszne karmelowe c...
malinowa chmurka
Składniki
...
Babka majonezowa
1/2 szklan...
Ciasto Kinder Pingui z fruż...
Oryginalne Włoskie Tiramisu...
ciasto marchewkowe, najleps...
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIAST...

Więcej zszywek ze źródła

arabeskawaniliowa.blog.pl

Sernik-szachownica Ciasto cappuccino Składniki:
- opakowanie gru... Drożdżówka dyniowa

Składni... Ciasto jak Kinder Pingui
Bi... Szarlotka biszkoptowa Szwedzkie ciasto z rabarbar... ciasto pyszne ciasto

Ciasto Kinder Pingui z frużeliną wiśniową

Biszkopt:
5 średnich jaj
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka


Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez 25-30 minut.

Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut,wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa:
500 ml śmietany kremówki (30-36%)
4 łyżki cukru pudru
0 g cukru waniliowego

250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 szkl. (250 ml) frużeliny wiśniowej
1 czubata łyżeczka żelatyny


Biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny włożyć z powrotem do tortownicy, w której się piekł.

Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone, dodając cukier puder i cukier waniliowy.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć. Połowę masy wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić w zamrażalniku (resztę masy trzymamy w cieple).
Żelatynę do frużeliny (1 czubata łyżeczka) rozpuścić w taki sposób jak do masy. Trochę przestudzić, po czym wymieszać zfrużeliną. Wyłożyć na schłodzoną masę w tortownicy i z powrotem wstawić do zamrażalnika, aż trochę stężeje. Wyłożyć pozostałą masę śmietankową,przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 min.
Polewa:
100 g czekolady(deserowej lub po pół mlecznej i gorzkiej)
25 g masła
4 łyżeczki mleka
1/2 łyżeczki oleju


Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch ciasta oblać polewą.

Przed podaniem ciasto należy dobrze schłodzić (najlepiej całą noc). Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.

* Jeżeli chcemy oblać całe ciasto polewą czekoladową, wtedy należy podwoić jej składniki.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasta i desery #Ciasta i inne pyszności :D ciasta Ulubione +5 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: