Ciasto kokosowa Pani.
Pyszne połączenie chrupiącej bezy kokosowej z delikatnym budyniem i bitą śmietaną. beza: 5 białek cukier puder 200 g 1 łyżka maki pszennej wiórki kokosowe 150 g budyń kokosowy: mleczko kokosowe 400 ml mleko zwykłe 100 ml budyń waniliowy duży ( 64 g ) 4 łyżki cukru zwykłego masło prawdziwe 200 g dodatkowo: śmietana tortowa 36 % 250 ml serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru Białka ubijamy na sztywno wsypując po łyżce cukier puder, na koniec dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę do pieczenia ( 26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, bezę wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy godzinę czasu w 140 stopniach. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe, w mleku zwykłym mieszamy cukier i budyń. Do gotującego się mleczka wlewamy rozmieszany proszek budyniowy. Gdy ciasto i budyń nam wystygnie, ucieramy masło na puch dodając po łyżce budyniu kokosowego. Wykładamy masę na bezę. Na wierzch ubijamy śmietanę tortową z cukrem pudrem pod koniec dodajemy serek mascarpone. Możemy dodać rozpuszczoną żelatynę, czyli 1 łyżka czubata żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku. Ja włożyłam do woreczka cukierniczego i wyciskałam rozety.
Użytkownicy także przypinają: