Więcej zszywek ze źródła

www.tysiacsmakow.eu

Ciasto kokosowe z kremem ma... Piersi indyka w sosie śmiet... gulasz Cukier cynamonowy - home ma... Konfitura z kiwi - nutka op... Domowy ekstrakt waniliowy 
... Sałatka ziemniaczana z ogór... domowe praliny z indyka
sylwia2137

sylwia2137

Dodane 8.06 o 11:22 z

www.tysiacsmakow.eu

Obserwuj

Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i

galaretką

Składniki na spód:

- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Do nasączenia:

- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1/2 szklanki przegotowanej wody

Składniki na krem:

- 200 gramów śmietanki 30 lub 36%
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 - 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań)

Dodatkowo:

- kilkanaście truskawek
- 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Winiary

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania arbuzowej galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby móc przelać ją na ciasto.

1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj żółtka i wodę.

2. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

3. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ciastem łyżką.

4. Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 - 30 minut, aż z wierzchu będzie ładnie rumiane. Możesz też upewnić się patyczkiem czy w środku jest dobrze upieczone. Wyciągnij ciasto i odstaw do wystygnięcia.

5. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj.

6. Połącz sok z limonki z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto.

7. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki - owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie galaretki, więc nie mogą być za duże). Wylej na wierzch tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki do całkowitego jej stężenia.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Ciasta i desery

....Fajne

Ulubione

jedzenie

+14 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: