Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa Wytrawny keks z warzywami -... Mniaam :) "Smocze ciasto" -... plaster miodu z folii bąbel... Niemiecki makowiec z pianką... ciasto chrupek
kawka1

kawka1

Dodane 17.07 o 5:04 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE


Pyszne, mięciutkie ciasto o wyrazistym smaku korzennym, owocowym z cytrynowym kremem. Można go podawać na każdą okazję.

Ciasto:
- 5 dużych jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej (minus 2 łyżki)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 litra marmolady wieloowocowej (u mnie domowej)
- 1 kisiel owocowy (opcjonalnie)

Masa cytrynowa :
- 1/2 l mleka
- 1 budyń cytrynowy (bez cukru)
- 120 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru

Lukier :
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, przyprawy do piernika i proszek do pieczenia - przesiać.
Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej (cienkim strumyczkiem lub po 1 łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie ucierając na najniższych obrotach robota, dodawać po 1 łyżce produkty sypkie i cukier waniliowy.
Formę o wymiarach 34 x 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.
Przygotować marmoladę. Jeżeli jest za rzadka, to dodać do niej 1 kisiel owocowy (ja dodałam cytrynowy). Wymieszać dokładnie.
Na całej powierzchni ciasta kłaść łyżeczką porcje marmolady jedna obok drugiej. W czasie pieczenia, marmolada lekko zatopi się w ciasto.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C (bez termoobiegu) i piec około 40 - 45 minut. Do suchego patyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
2. 2. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu nie dodając cukru. Ostudzić. Żeby na powierzchni budyniu w trakcie studzenia nie utworzył się kożuch, przykrywamy budyń folią spożywczą dokładnie dociskając do powierzchni budyniu.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu.
Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze ucierać.
CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE3. 3. Ponieważ ciasto jest miękkie i łamliwe, żeby ułatwić sobie przełożenie go kremem, dzielimy go pionowo na trzy części. Następnie przecinamy poziomo wszystkie trzy części ciasta na raz. Zdejmujemy górne części ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe dolne części smarujemy masą budyniową i przykrywamy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy.
CCIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE4. 4. Lukier. Z podanych składników utrzeć lśniący lukier. Jeżeli będzie za gęsty, to dodać odrobinę wody.
Gotowym lukrem polać strużką powierzchnię ciasta, tworząc esy-f...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
asiach93
dominisia9818
martaaaaa17
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY