Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

Ciasto jogurtowe z malinami Ciasto dyniowe z nutellą Owsiane ciastka z dyni Ciasto rafaello bez pieczen... Tort bezowy z kremem czekol... Tort bezowy z kremem czekol... Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto z jagodami i kremem Lekki sernik z musem borówk...
Obserwuj profil
silje_89

silje_89 od Teyla

Dodane 17.09 o 21:12 z

ilovebake.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Teyla
 2611

CIASTO KRÓLOWA ŚNIEGU SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4

jajka 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM NIEBIESKI: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy, proszek 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska (u mnie jagoda i jeżyna) KREM ŚMIETANKOWY: 1 galaretka agrestowa/cytrynowa 200 ml wody, gorącej 400 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA WIERZCH: 2 galaretki niebieskie (u mnie jagoda i jeżyna) 750 ml wody DODATKOWO: paczka biszkoptów okrągłych 200 ml kremówki + 1 łyżka mleka w proszku Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia. Mąki przesiewamy bezpośrednio do masy w kilku niewielkich porcjach. Po dodaniu bardzo delikatnie mieszamy dużą np. drewnianą łyżka lub szpatułką. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorące ciasto rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Wlewamy powoli mleko z budyniem i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę (proszek), mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy folia, aby nie powstał kożuch i zostawiamy do ostudzenia. Wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Na tężejącej masie układamy biszkopty jeden obok drugiego i ponownie wkładamy do całkowitego stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Wykładamy na biszkopty i ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia. Galaretki jagodowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki. Galaretkę już dosyć mocno tężejącą wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Ciasto powinno być w lodówce minimum kilka godzin. Przed podaniem ubijamy kremówkę na sztywną masę. Pod koniec dodajemy mleko w proszku i chwilkę miksujemy. Szprycą cukierniczą wyciskamy dekoracyjne kształty na każdym kawałku.

joannafaustyna

pysznee

16.09 o 17:10       | 

opaczynskaula

wygląda obłędnie

25.09 o 16:58    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
heycruelworld
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY