Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI Ciasto czekoladowe z kremem... Stefanka bez pieczenia Ciasto biały lion Ciasto czekoladowy Kubuś Ciasto snikers TORT CZEKOLADOWY Z MUSEM CZ... Ciasto euforia STEFANKA NA HERBATNIKACH

S...

kawka1 od ILovebake

Dodane 21.07 o 23:15 z

ilovebake.pl

Obserwuj

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem


CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g masła, zimnego
3-4 łyżki wody, lodowatej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

800 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
2 żółtka
szczypta soli

DODATKOWO:

ok. 400 g truskawek
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki). Drugą część ciasta wykładamy na spód formy. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie podpiekamy w temp. 190 C przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
600 ml mleka zagotowujemy razem z solą i cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do mocnego zgęstnienia budyniu. Wykładamy na podpieczony spód, układamy na wierzchu kawałki truskawek i ścieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
przepisy Pomysły Coś Słodkiego kuchnia +34 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: