Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Kolorowa wiosenna sałatka z...
CIASTO BANANOWE

Ciasto:
30...
''''
Cukinia, ser, salami
przekąska
Zapiekanka gyros
Jest to na...
Ciasto Snickers bez pieczen...
sałatka z zupek chińskich
lasagne z chleba
Żółta sałatka ryżowa z kurc...
Pizza twist - ilovebake.pl
CIASTO KUBUŚ
kremowe ciasto...
babeczki - karteczki
Sałatka meksykańska
sałatka...
Sałatka z kabanosem
Pyszna ...
Składniki:

- opakowanie dr...
Sałatka meksykańska

 1 pus...
Składniki:

2 woreczki ryżu...
Składniki:

    brokuły
   ...
tortille z kurczakiem
Skład...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

ŚLIWKOWA NUTELLA SERNIK Z MUSEM ŚLIWKOWYM SERNIK Z MUSEM ŚLIWKOWYM CZEKOLADOWE BABECZKI Z CZAR... ODWRÓCONE CIASTO BRZOSKWINI... ŻYTNIE PLACKI NA ZAKWASIE LODY MANGO LASSI CIASTO MIGDAŁOWE Z MALINAMI CIASTO Z WIŚNIAMI I CIASTEC...
Obserwuj profil
anima1

anima1 od jadzia2662

Dodane 24.05 o 11:19 z

www.mojewypieki.com

Przypięte po raz pierwszy przez jadzia2662
 1548

CIASTO KUBUŚ
kremowe ciasto z dodatkiem soku przecierowego

Znane i lubiane ciasto na wszelkie dziecięce uroczystości, przygotowane na marchewkowym soku przecierowym. Najczęściej do ciasta dodawany jest Kubuś (skąd nazwa), ale warto poeksperymentować z różnymi smakami i różnymi przecierami (piękny kolor i smak daje przecier burak - marchew - dynia). Ciasto jest interesujące i orzeźwiające, a biszkopt mocno nasączony ponczem cytrynowym. No cóż, smakuje nie tylko maluchom ;-).

Składniki na biszkopt:

4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły.

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzić.

Nasączenie:

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Sok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej wody by w sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, odłożyć.

Składniki na krem przecierowy:

1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (użyłam dokładnie takiego soku - ananas, marchewka, banan, mango)
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 op.= 40 g)
cukier (niekoniecznie, w zależności od tego, czy znajduje się on w soku, dodałam 2 łyżki)
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Z soku przecierowego i budyniu w proszku ugotować budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem (jego dodatek zależy od soku) utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać budyń przecierowy, łyżka po łyżce, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.

Masa śmietankowa:

250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kr...

glenturner

jadłam pycha

24.05 o 9:26       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Double
Ewciaa4
thejolantaslay
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY