Ciasto latte macchiato
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego
Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).
Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)
ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia
Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go pończujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej
Drugi blat ciasta smarujemy pierws...
Użytkownicy także przypinają:
lucy_lbn
Pozwolę sobie dokończyć :) Resztę kremu dzielimy na dwie części drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią i posmarowaną stroną układamy na biszkoptach. Na ciasto reszta kremu, następnie biszkopty zamoczone w ponczu i opruszamy konkretnie kakao.... :) do lodówki na kilka godzin Ciasto jak dla mnie super !!! najlepsze na drugi dzień :) Polecam :)