Więcej zszywek z tablicy

przepisy2

Naleśniki zapiekane z sosem...
 



Kurczak w sosie camemb...
Kurczak po myśliwsku
Mielone z pieczarką


    ł...
Sernik z jagodami
Sernik straciatella z malin...
Lody kawowe
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OG...
Sernik straciatella z malin...
Pani Walewska czyli Pychotka
Calzone z patelni
...
Tort bezowy Dacquoise z dak...
KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAM...
Babeczki - Bożonarodzeniowe...
Ketchup domowy
pomidor-2 kg...
Ciasto latte machiato

Skła...
Jelly shots czyli niegrzecz...
Torcik „ Malinowa niespodzi...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
Ciasto Fiona

Biszkopt:

* ...
nutella brownie
Składniki na ciasto kruche:...
Sernik z karmelem

Spód:
-2...
Diy
frytki
neta1976

neta1976 od wiki930

Dodane 10.08 o 21:45
Obserwuj
Ciasto latte machiato

Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego

Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).

Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)

ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia 

Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.


Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej ;)
Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już biszkoptów ;)
Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.
Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu biszkoptów i mocno oprószamy wierzch kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin :)
Smacznego :)

Ciasto latte machiato


Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego

Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).

Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)

ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia

Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.


Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej ;)
Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już biszkoptów ;)
Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.
Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu biszkoptów i mocno oprószamy wierzch kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin :)
Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
ulubione przepisy Ulubione Kuchnia +134 innych
Zgłoś naruszenie

minia012

ktoś próbował??? :)

 |  8.06 o 19:33   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: