CIASTO MALINOWE Z SOSEM CZEKOLADOWYM
Ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 2 kopiaste łyżki kakao,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki sody,
- 3 duże jajka,
- ¾ szklanki maślanki,
- ¾ szklanki oleju,
- ziarna z 1 laski wanilii,
- 500 g mrożonych malin
Sos czekoladowy:
- 200 ml kremówki 36%,
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż uzyskamy jasną, puszystą masę a następnie dodajemy olej, maślankę i wanilię i miksujemy kolejne 2 minuty. Mąkę łączymy z kakao i sodą. Mieszankę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie.
Wrzucamy 2/3 zamrożonych malin i mieszamy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy zarówno spód jak i boki. Przelewamy do niej ciasto, a resztę malin układamy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i pieczemy około 60-70 min. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić delikatnie wilgotny, ale nie mocno oblepiony mokrym ciastem. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie przygotowujemy sos czekoladowy.
Śmietankę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i tak długo mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, a sos będzie gładki. Sos przelewamy do dzbanuszka i podajemy razem z ciastem. Każdy kawałek polewamy indywidualnie na talerzyku.
Użytkownicy także przypinają: