Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

a'la bounty
smakowitosci :D
PĄCZKI HISZPAŃSKIE
 
Składn...
BANOFEE PIE CZEKOLADOWE - b...
Ciasto Maxi King
 
Składnik...
pleciony "jabłecznik&q...
serduszko wlasnymi rękami. ...
sernik na zimno z trzema ro...
jogurtowe placuszki
Peeling kawowy na zawalczen...
seeerduszkaaa
katenova

katenova od robaczek92

Dodane 26.11 o 15:01
Obserwuj
Ciasto Maxi King
 
Składniki (na blachę 23x37):
 
ok. 400 g herbatników
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
 1,5 kostki masła
 1 szklanka mleka
 3/4 szklanki cukru
 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
 400 - 500 g mleka w proszku
 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
 1/4 szklanki mleka
 


Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
 Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
 Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
 Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny

Ciasto Maxi King


Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny

Zszywka przypięta także na tablicach:
KULINARIA Pomysły przepisy Przepisy +173 innych
Zgłoś naruszenie

kamila16

Bardzo dobre, polecam:) Zrobiłam na święta i wszystkim smakowało;p

 |  5.04 o 15:56  

kheejsi

pyszne :)

 |  22.01 o 12:24  

violaa1296

Zrobiłam, ale zamiast herbatników dałam biszkopt:) I polewe czekoladową własniej roboty:) Biszkopt nasączonoy cappucino- krówka-biszkopty nasączone w cappucino-masa krówkowa- masa z mleka w proszku-biszkopt- polewa:)

 |  8.12 o 10:45  

Ania03

Spróbuje ;>

 |  25.11 o 15:38  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: