angel30

angel30 od wiki930

Dodane 17.12 o 13:45
Obserwuj
Ciasto Michałek Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm) Ciasto 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki kakao oraz 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 500 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 25 dag cukierków Michałki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody) opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną) ponadto: słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego 50 g mlecznej czekolady 100 g orzechów laskowych Sposób wykonania: Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić. Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać. Bita śmietana: Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno. Składanie ciasta: Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą). Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelni...

Ciasto Michałek Składniki: (na formę o wy.

24x32 cm) Ciasto 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki kakao oraz 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 500 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 25 dag cukierków Michałki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody) opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną) ponadto: słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego 50 g mlecznej czekolady 100 g orzechów laskowych Sposób wykonania: Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić. Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać. Bita śmietana: Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno. Składanie ciasta: Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą). Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelni...

Zszywka przypięta także na tablicach:
slodkosci Jedzonko *.* Kuchnia torty i ciasta +142 innych
Zgłoś naruszenie

wiki930

cd.ciasta Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelnię. Dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobić ciasto. Smacznego :)

 |  12.04 o 15:02  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: