Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

Makowiec w negatywie, czyli...
ciasto piernikowe na święta...
Krajanka piernikowa z marce...
HIT- Ciasto Kinder Bueno (b...
Ciasto 7 days
Ciasto z rurkami w 15 minut
Fantazja wiśniowa Przepis n...
Ciasto Morze Czarne
Truskawkowa zebra bez piecz...
Ciasto rafaello bez pieczen...
Ciasto orzechowa delicja z ...
Ciasto Mleczna Kanapka
Ciasto czekoladowe z kremem...
Malinowa chmurka. Przepis p...
Krucha, słodka, cynamonowo-...
SZYBKIE ciasto kakaowe bez ...
Ciasto daktylowe z kokosem ...
Migdałowa szarlotka
Ciasto czekoladowe z nutell...
Kawowe brownie z solonym ka...
Szybkie ciasto ucierane z m...
Marchewkowe ciasto z pierni...
Słoneczna Latina Ciasto bak...
Ciasto Milka
Katarzynka
Prosta szarlotka z bezą

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasto z sezamem bananowy omlet Ciasto chałwowe bez pieczenia racuszki budyniowe z bananami brokułowo-ziemniaczane krok... Chałwowiec - bez pieczenia Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Malakoff - bez piecz... zapiekanka gołąbkowa
angel30

angel30

Dodane 15.11 o 22:35 z

zjemto.blox.pl

Obserwuj

CIASTO MICHAŁEK

Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)

Ciasto

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao

oraz

5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej



Masa

500 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
25 dag cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a)

Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

ponadto:

słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
50 g mlecznej czekolady
100 g orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.

Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
mlena55
Lechita
shokia
viola098765
liina
alektyna
Aaneciaa
amanda1996
Muminek0503
garneczki

oraz 8 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY