Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

SERNIK NA ŚMIETANIE TRZY SMAKI CIASTO PORANNA ROSA BISZKOPT KAKAOWY Tort śmietankowy z truskawkami Naleśniki zapiekane z serem... Czekoladowy porzeczkowiec KRUCHE CIASTO Z ŻURAWINĄ I ... CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI Ciasto czekoladowe z kremem...
kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 26.12 o 15:28 z

ilovebake.pl

Obserwuj

CIASTO „MIĘTUSEK” – PRZEPIS


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWO-BUDYNIOWY:

3 1/2 szklanki mleka
300 g landrynek miętowych
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 x 40 g budynie waniliowe (proszek)
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

600 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru, czubate
2 galaretki agrestowe
250 ml wrzącej wody

DODATKOWO:

ok. 150 g herbatników
czekolada do dekoracji

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy w trzech partiach suche składniki, mieszając delikatnie najlepiej dużą drewnianą łyżką. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 20-25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy wyciągamy i upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30-40 cm. Biszkopt wtedy nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.

2 1/2 szklanki mleka mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gorące mleko łączymy z rozpuszczonym budyniem. Cały czas mieszając ponownie przekładamy na ogień i mieszamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Landrynki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy do rozpuszczenia. Następnie płyn dodajemy do budyniu cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy następnie stopniowo po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Wykładamy na biszkopt. Następnie układamy herbatniki jeden obok drugiego i lekko dociskamy. Na czas przygotowania pianki wkładamy ciasto do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz tężejąca galaretkę. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę szybko wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy cze...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy kuchnia Ulubione Przepisy +45 innych
Zgłoś naruszenie

Aleksandra_B

robilam i pycha!

 |  10.03 o 19:11  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: