

CIASTO „MIĘTUSEK” – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWO-BUDYNIOWY:
3 1/2 szklanki mleka
300 g landrynek miętowych
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 x 40 g budynie waniliowe (proszek)
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
600 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru, czubate
2 galaretki agrestowe
250 ml wrzącej wody
DODATKOWO:
ok. 150 g herbatników
czekolada do dekoracji
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy w trzech partiach suche składniki, mieszając delikatnie najlepiej dużą drewnianą łyżką. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 20-25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy wyciągamy i upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30-40 cm. Biszkopt wtedy nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
2 1/2 szklanki mleka mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gorące mleko łączymy z rozpuszczonym budyniem. Cały czas mieszając ponownie przekładamy na ogień i mieszamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Landrynki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy do rozpuszczenia. Następnie płyn dodajemy do budyniu cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy następnie stopniowo po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Wykładamy na biszkopt. Następnie układamy herbatniki jeden obok drugiego i lekko dociskamy. Na czas przygotowania pianki wkładamy ciasto do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz tężejąca galaretkę. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę szybko wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy cze...
Polubili:
ChupaChups123
Lagaczigihyhy
OlaW14
jupiter143
Aleksandra_B
tofi4
dorota1974
Agusiaa86
agata195
wiolaa07
oraz 49 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Aleksandra_B
robilam i pycha!