ciasto miodowe
5 jajek
15 dag cukru
8 dag miodu
8 dag maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki cukru pudru (do posypania)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijać gdy masa zrobi się puszysta i biała i nie będzie w niej kryształków cukru. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do blaszki kwadratowej o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąka. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na jakis czas aż ciasto ostygnie. Posyp cukrem pudrem a nastepnie pokrój w kwadraciki.
ja dodatkowo przekrajam to ciasto jak tu widać na pół, kładę masę budyniową, a między masy budyniowe resztę budyniu, który wymieszałam z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu polałam czekoladą zamiast posypywać cukrem pudrem :). Smacznego :)
Użytkownicy także przypinają: