kawka1

kawka1

Dodane 8.10 o 20:55
Obserwuj
Ciasto Mleczna Droga


Biszkopt:

    jajka
    4 sztuki

    cukier
    0.5 szklanki

    mąka
    0.75 szklanki

    olej
    6 łyżek

    kakao
    1.5 łyżki

    proszek do pieczenia
    1.5 łyżeczki

    ocet
    1 łyżka

Masa:

    mleko
    125 mililitrów

    cukier wanilinowy
    1 opakowania

    mleko w proszku
    1 szklanki

    cukier puder
    2 łyżki

    masło
    200 gramów

Dodatkowo:

    krem czekoladowo-orzechowy
    150 gramów

    orzechy laskowe
    80 gramów

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.

2. Masa mleczna: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.

3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.

Ciasto Mleczna Droga



Biszkopt:

jajka
4 sztuki

cukier
0.5 szklanki

mąka
0.75 szklanki

olej
6 łyżek

kakao
1.5 łyżki

proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki

ocet
1 łyżka

Masa:

mleko
125 mililitrów

cukier wanilinowy
1 opakowania

mleko w proszku
1 szklanki

cukier puder
2 łyżki

masło
200 gramów

Dodatkowo:

krem czekoladowo-orzechowy
150 gramów

orzechy laskowe
80 gramów

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.

2. Masa mleczna: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.

3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.

Polubili: aneczka71
Zszywka przypięta także na tablicach:

przepisy

przepisy

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: