
Ciasto Mleczna Droga
Biszkopt:
jajka
4 sztuki
cukier
0.5 szklanki
mąka
0.75 szklanki
olej
6 łyżek
kakao
1.5 łyżki
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki
ocet
1 łyżka
Masa:
mleko
125 mililitrów
cukier wanilinowy
1 opakowania
mleko w proszku
1 szklanki
cukier puder
2 łyżki
masło
200 gramów
Dodatkowo:
krem czekoladowo-orzechowy
150 gramów
orzechy laskowe
80 gramów
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.
2. Masa mleczna: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.
3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.
Polubili:
aneczka71
Użytkownicy także przypinają: