Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Tort   Bezowy
Walentynki  ,  tuż  tuż .
Chrupiący   deserek
Tort  urodzinowy  Czekolada...
Ciasto   Noworoczne  z maki...
Piernik  Dojrzewający
Słodkie  grzybki  ,  bez  p...
Ślimaczki z makiem
Pierniczki
Makowiec  w  biszkopcie
Seromakowiec
Keks  świąteczny
Kruche ,  kolorowe  ciasteczka
Słodkie   ,  orzechowe   gr...
Tort  pomarańcz  i  czekolada
Ciasto  lekki  puch
Ciasto  Jesienne  ,  czekol...
Tort Róża ,  truflowy .
Tort  mocno   kawowy
"  Leśny  Mech "
Tort   Pistacjowy
Ciasto  jesienne
Lion  Biały
Ciasto   z  owocami  ,  win...
Bananowiec
Tort  Brzoskwiniowy
renb

renb

Dodane 10.07 o 17:02
Obserwuj
CIASTO ORZECHOWE Z KARMELEM , BEZAMI I MASĄ CYTRYNOWĄ . 
Składniki:

8 jaj
2/3 szkl. cukru 
4 łyżki wody
150 g mielonych orzechów włoskich
160 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.
Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy,
ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.

Krem 
2 op. śmietany 42 % { 200 ml. u mnie Piątnica } 
sok z całej cytryny 
1/2 szkl . cukru 
1 łyżeczka żelatyny , rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku .

Dodatkowo:

1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h)
200 g bez
Wykonanie:

Pierwszy blat smarujemy połową kremu.
Na krem układamy bezy.
Bezy przykrywamy karmelem.
Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
polewa 
5 łyżek cukru pudru 
2 łyżki kakaa
3 łyżeczki gorącej wody 
1 łyżka masła , rozpuszczonego .

CIASTO ORZECHOWE Z KARMELEM , BEZAMI I MASĄ CYTRYNOWĄ .


Składniki:

8 jaj
2/3 szkl. cukru
4 łyżki wody
150 g mielonych orzechów włoskich
160 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.
Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy,
ucierając na niskich obrotach miksera.
Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.

Krem
2 op. śmietany 42 % { 200 ml. u mnie Piątnica }
sok z całej cytryny
1/2 szkl . cukru
1 łyżeczka żelatyny , rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku .

Dodatkowo:

1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h)
200 g bez
Wykonanie:

Pierwszy blat smarujemy połową kremu.
Na krem układamy bezy.
Bezy przykrywamy karmelem.
Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.
polewa
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakaa
3 łyżeczki gorącej wody
1 łyżka masła , rozpuszczonego .

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: