Ciasto pijak z bakaliami
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
6 białek
150 g cukru
150 g kokosu
150 g maku
1 łyżka mąki
na krem:
1 litr mleka
6 łyżek cukru pudru
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych orzechów
6 żółtek
300 g masła
150 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
na polewę:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
25 okrągłych biszkoptów
1 szklanka rumu
cukrowy maczek do posypania
Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta.
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić.
Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać. Biszkopty nasączyć w pozostałym rumie i ułożyć na kremie. Składniki polewy rozpuścić i dokładnie wymieszać, Polać wierzch ciasta i posypać posypką. Kroić po schłodzeniu w lodówce.
Polubili:
Selona
mszak
antena77
Nitula_96_
Mil
edytapszeh
cyndy1992
refelka
Anek0208
kamilatoja
oraz 4 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: