Ciasto Pod bezową chmurką .
Blaszka 32cmx22cm .
Ciasto
7- jajek
1 szkl. mąki
1/2 szkl.maku suchego mielonego
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek oleju
10 łyżek wody .
Ubijamy białka i żółtka oddzielnie , łączymy , dodajemy stopniowo suche składniki , olej i wodę , mieszamy delikatnie .
Wylać ciasto na posmarowaną i posypaną bułką , blachę , piec w tem 180 lub 185 st . w zależności od piekarnika około 50 min.
Pianka jogurtowa .
2 jogurty naturalne po 400 mil.
2 galaretki agrestowe
1/2 szkl cukru
3 garście mrożonych borówek
Jogurty zmiksować z cukrem , galaretki rozpuścić w połowie lub nawet mniej wody , ostudzić i wlać do jogurtu , zmiksować . Na koniec dodać borówki .
Masę jogurtową wylać na przekrojony blat ciasta , uprzednio nasączony .
Nasączenie
sok z 1 cytryny
woda przegotowana
1/3 szkl. cukru.
Na masę jogurtową , wyłożyć drugi blat ciasta , nasączyć ,docisnąć i do lodówki .
Na wierzch zrobiłam lukier .
2 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki wrzątku .
Dobrze zmiksować na gładko .
Wylać na ciasto , najlepiej rozsmarować pędzelkiem .
Na koniec posypałam pokruszonymi bezikami .
Użytkownicy także przypinają: