Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Ciasto przekładane kakaowo - serowe z truskawkami


Składniki na biszkopt:



6 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżki kakao


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej -krótko ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 25 minut, wystudzić. Przekroić na dwa równe blaty.

Krem budyniowy:

500ml mleka
2 budynie bez cukru waniliowego
5 łyżek cukru ( lub więcej -wedle uznania)
220g masła

Budynie ugotować z cukrem wedle przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 500 ml mleka. Budyń należy ostudzić tak, aby bł całkowicie zimny. Wierzch najlepiej przykryć folią, żeby nie powstała skórka.

Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle ucierając dodając po łyżce ziemnego budyniu. Gotowy krem odstawić na bok

Warstwa truskawkowa:

2 galaretki czerwone
60 dag truskawek pokrojonych w kostkę

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i wstawić do lodówki

Sernik:

60dag trzykrotnie zmielonego sera białego
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy w proszku
110g miękkiego masła

Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać po łyżce sera, po jednym jajku, a na koniec wsypać budyń w proszku.

Upiec w tej samej blaszce co biszkopty ( używając papieru do pieczenia) Pieczemy przez około 34 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.

Do nasączenia biszkoptów:

70g wody
30g cukru
2 łyżki np. rumu

Na spód układamy blat biszkoptu, nasączamy lekko. Rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Sernik najlepiej dobrze schłodzony zsuwamy delikatnie z papieru do pieczenia prosto na ciasto. Musicie to robić w miarę delikatnie, aby nie popękał. Na sernik rozsmarowujemy warstwę kremu i układamy świeże truskawki.

Na truskawki musimy wylać TĘŻĘJĄCĄ galaretkę. Warstwa galaretki będzie dość cieniutka, więc musimy w miarę postarać się ją rozłożyć równomiernie.

Na galaretkę zsuwamy drugi blat biszkoptu, nasączamy lekko i teraz ja zostawiłam trochę kremu ( choć nie ma go bardzo dużo), ale możecie na wierzch dać np. polewę czekoladową.

Wszystko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy słodkości ❤
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: